2008. augusztus 7.

Reason 4.0 - Subtractor

Subtractor
(Katt a képre a nagyobbért)


Rendes polgári nevén Subtractor Polyphonic (Analog) Synthesizer. Nagyon sok hasonlóság van a kezelőszervei tekintetében az NN-XT-hez, és sok kezelőszerv ismerős is lehet. Ezeket mégegyszer nem írnám le, ha érdekel akkor majd nézd át újra az NN-XT-ről szóló cikket. Ott részletesen le van írva minden.

Nézzük részleteiben az ismeretleneket.
OSC 1 : Oszcillátor 1:
  • Mode: Ha két oszcillátor van működésben akkor ezzel lehet megmondani, hogy a 2 hullámot összeadja (x), kivonja (-) egymásból vagy ne csináljon vele semmit(0).
  • Waveform: Hullámformák, az előző cikkben említett hullámok is megtalálhatók itt, de ki van bővítve még jónéhány egyedi hullámformával.
  • Oct: Oktávválasztó, ez magáért beszél.
  • Semmi: Félhang választó.
Noise: Zajgenerátor. A szintihangunkhoz zajt is keverhetünk e kütyü segítségével. Level a zaj hangereje, Color a zajt színezete (fehérzaj, barnazaj, stb.)

FM: Az oszcillátorok mellett lévő poti, a frekvencia modulált (FM) szintézis előállítására.
Mix: Az FM alatt, a két oszcillátor keverési arányát határozza meg.

Filter 2: Olyasmire való, hogy ha a Filter 1-en beállítottunk egy hangzást, de zene közben szeretnénk, hogy a szinti egy lowpass filteres effektel jönnön be, akkor bekapcsoljuk a Filter 2-t és a mellette lévő Link-et és máris a Filter 2-vel állítjuk a Filter 1 hangzását anélkül, hogy a Filter 1-ünket szétbarmoltuk volna.

Lehetőség van a Mod és a Filter Envelope görbék invertálására a görbesor melletti ikonra kattintva.

Ugyanúgy megvan a 2 LFO is, a Velocity részleg kibővült néhány potival, melyek felírata magáért beszél, ezt szerintem nem kell elmagyaráznom, főleg annak aki az NN-XT-s cikket olvasta.

Nincsenek megjegyzések: